The Pavilion of Canopies : A Temporary Temple Pavilion

COMMENDATION

The Pavilion of Canopies : A Temporary Temple Pavilion, Bansberia
Architect: Abin Design Studio


Commendation Note:

The Pavilion in Bansberia by Abin Design Studio is a set – an installation that can be inhabited and experienced as architecture. The design carves out a negative space that holds the composition visually and forms a canopy that pushes the volume against a flat land.

The light translucent undulating planes of the fabric sculpt the space beneath and inspire the visitor as spatial art. As an experience design, the Pavilion glows in the dark and creates a strong visual anchor in the space. The opaque circular enclosure is able to seclude the space beneath the light canopy thus making the composition architectural.

This enclosed space also stresses on a pause and enhances the intensity of the spectacle. There is a theatrical quality to the space thus formed and all materials that compose this space are allowed to express their inherent nature.

The architect is able to create an exaggerated ambience and an elevated experience working within the available materials and skills of a conventional tent-maker. This project creates a sophisticated spatial experience with ease and elegance by simultaneously creating a powerful visual object in a landscape and a visceral space that inspires awe and wonder and therefore, The Pavilion of Canopies in Bansberia by Abin Design Studio is a Commendation project in The Merit List.

 

Architect: Abin Design Studio
Project Design Team: Abin Chaudhuri, Sayantan Chakraborty, Debkishor Das, Toton K. Mondal
Site Area: 4046 sqm
Built-up Area: 150 sqm
Client: Kishor Sangha Community
Carpentry Consultants: Bilash Das
Sculptor: Debotosh Kar
Year of Commencement-Completion: 2015
Photographs: Sayantan Chakraborty, Abin Chaudhuri, Subhrajit G.Mitra